En väv av lögner

Äntligen kan jag visa omslaget till min nya bok som kommer i vår, En väv av lögner. Den finns redan nu att bevaka på nätbokhandlarna som Akademibokhandeln, Adlibris och Bokus m fl. Den 27 april 2023 är det dags – då kommer den som inbunden och ljudbok!

Bjuder på baksidestexten som en liten teaser:

Året är 1958 och på ett ålderdomshem i New York sitter en gammal kvinna som i hela sitt vuxna liv har levt med en väl bevarad hemlighet. Hon kallar sig Daisy White sedan flera årtionden och ingen på den här sidan Atlanten känner till hennes riktiga bakgrund. I själva verket är hon en svensk adelsdam som var en av huvudparterna i en uppmärksammad mordrättegång. Men vad var det egentligen som hände den där hösten 1895 på herrgården utanför Norrköping då hennes blivande svärfar dog? Och hur kunde allt gå så fel att Helga fick lämna Sverige under förnedrande former och ändra sitt namn?

En väv av lögner bygger på den sanna berättelsen om Helga Fägersköld, men vilka drivkrafter som låg bakom dramat och vad som verkligen skedde är det ingen som vet säkert. Kristin Fägerskjöld har skrivit en roman ur sin släktings perspektiv i ett försök att skildra den gripande händelsen.

Jag hoppas ni vill läsa och att ni tycker omslaget är lika fint som jag gör! Det är Sanna Sporrong som gjort det.

Författarfotografering

Jag erkänner på en gång att det här med att visa upp sig på bokomslag och förlagens hemsidor är jättejobbigt för mig. Jag hatar att vara med på bild och blir nästan aldrig bra på fotografier. Så klart är det skillnad när man ska förevigas av en proffsfotograf som kan dirigera en fram till rätt pose, men ändå, jag tycker det är otroligt utmanande (och då inte på ett positivt sätt) att gå igenom en fotografering.

Fram med hakan! Ner med axlarna! Vrid huvudet mer åt vänster! Blicken hitåt! Se allvarlig ut. Le! Le ännu mer!!

För några veckor sedan var jag uppe i Stockholm och tog nya bilder eftersom jag kommer med en ny bok på ett nytt förlag. Här presenterar jag två av dem som kommer att användas framöver. Jag känner mig väldigt nöjd med dem. Visst är jag (som de flesta andra på författarporträtt) fixad i håret och sminkad av stylist – jag bär inte såhär mycket makeup varje dag om jag säger så – men det känns ändå som JAG, och det är ju det viktigaste! Vad tycker ni? Visst ser jag lite ut som Jag-är-en-mycket-seriös-författare-som-man-inte-kan-skoja-bort på den första (jag skulle nästan kunna vara en deckarförfattare?) och mjukare och gladare på den andra? Till den kommande boken En väv av lögner, som ju är en ganska hemsk historia om en mordrättegång så tror jag det blir hårdkokta Kristin som kommer pryda omslaget.

På tal om omslag, så hoppas jag att snart få visa er hur En väv av lögner kommer att se ut. Håll ut någon vecka till!

Bokmässa

Efter flera års uppehåll är det nu dags för en äkta bokmässa igen! En gammal, hederlig bokmässa som det nog är fler än jag som längtat efter.

Kom och säg hej – jag signerar böcker i LB Förlags monter B02:40 både på fredag och lördag. Fredag 14.30-15.00 och lördag 9.30-10.00. Däremellan finns jag inne på mässan och hejda mig gärna i vimlet om vi springer på varandra!

Det här är Helga

Det här är min nästa romans huvudperson, Helga Fägersköld. Ja, vi har samma efternamn, och ja, hon har funnits på riktigt.

Helga föddes 103 år före mig, 1871, och dog 1958. Hon var kusin till min mans morfars farfar. Jag har aldrig träffat henne, men ändå är hon högst levande inom släkten. Utan gissning är hon nog den mest omskrivna Fägerskjöldaren genom tiderna, även om flera säkert skulle önskat att det inte förhöll sig så. Och nu ska det alltså bli ännu en bok om henne. Ja, du läste rätt. Ännu en. Den första boken som byggde på henne och det uppmärksammade rättsfallet hon figurerade i kom ut 1948 och hette ”Dramat på Broxvik” av advokaten Yngve Lyttkens (boken finns nyutgiven och även som ljudbok – kolla in här). Den försökte ge en objektiv bild av rättegången och de inblandade. Min bok är en roman, ingen biografi, men den tar utgångspunkt i verkligheten och följer fallet och andra händelser i Helgas liv på ett historiskt korrekt sätt. Utöver det har jag själv broderat ut andra inslag i den. Vill man sätta en etikett skulle jag nog säga att den har drag av exofiktion (här kan du läsa mer om vad det innebär).

Det här projektet har länge varit mitt hjärtebarn. Från början hade jag ambitionen att skriva rent biografiskt – Helgas liv hade nog med spännande inslag för att fylla flera böcker – men jag kände mig snart ganska bakbunden av det. Jag är ju ändå en författare som är van vid att få hitta på egna karaktärer och fantisera ut handlingar! Därför blev det det här mellantinget som dock känns långt ifrån en halvmesyr, jag tycker det får med sig det bästa av både verkligheten och det uppdiktade.

I och med den här boken byter jag förlag och går till Norstedts. Just nu håller min nya förläggare på att få in förslag på omslag och person till inläsning. I höst kommer jag jobba med redigering av boken och i mars 2023 är det tänkt att En väv av lögner ser dagens ljus!

Tanken är att jag i ett antal inlägg kommer att presentera Helga och hennes värld här på hemsidan. Jag hoppas ni blir nyfikna på att läsa mer om denna märkliga kvinna!

Stockholms bokhelg

Den 19-22 maj är det Stockholms bokhelg igen. Jag kommer att prata om min romansvit Krigets kvinnor på Gamla stans bokhandel, Stora Nygatan 7, kl 15.00-15.45 på fredagen den 20 maj. Kom gärna dit och lyssna – det är gratis och du behöver inte anmäla dig innan!

Om du hinner, kan du komma lite tidigare och även hinna med förlagets första programpunkt, ett samtal med min författarkollega och vän Lisa Christensen som är aktuell med sin nya bok Sista säkra. Det är samma dag och samma plats, men tiden är 14.00-14.45.

Hela helgens program hittar du här.

Releasefest för Svarta vingar

Efter att ha skjutits upp i januari har det blivit möjligt att arrangera releasefesten för Svarta vingar. Onsdagen den 9 mars kl 18-20 på Nässjö Bokhandel går den av stapeln. Är du i närheten är du varmt välkommen på bokprat och mingel! Det finns en evenemangssida på min facebooksida för Kristin Fägerskjöld Författare, där kan du klicka i att du kommer!

Några minuter i etern

De senaste två veckorna har jag verkligen utmanat mig själv genom att töja på gränserna i komfortzonen. För andra är det säkert ingen stor grej, men för mig är det väldigt ovant att göra sådana här saker. Vad är det då jag har gjort? Jo, jag har spelat in en podd och varit med i radio.

Vi tar podden först. Det är Lottapodden, som drivs av Svenska Lottakåren, som bjudit in mig till att medverka i ett avsnitt som sändes den 17 februari. Du hittar avsnittet här: Bland lottor och förrädare på Sörmlands regemente. Maria Öst heter kommunikatören bakom podden och hon lotsade mig igenom inspelningen med van hand. Det var extra kul att jobba med Maria på det här sättet, jag har nämligen haft kontakt med henne tidigare eftersom hon var min ”experthjälp” när det kom till att faktagranska lottadelen i Svarta vingar.

I veckan hörde Radio P4 Sörmland av sig och ville ha med mig i en livesändning. Fyra minuter för att prata om mitt författarskap och Svarta vingar specifikt. Hur mycket hinner man på fyra minuter? Jag hann ändå bli rejält nervös. Livesändning… då kan man inte redigera, som vi hade haft möjlighet till när jag var med i podden. Givetvis strulade uppkopplingen också. Det var tydligen ett känt fel på Sveriges radio, jag vet inte om det stämmer men precis när jag skulle ut i sändning så blev allt tyst. Var linan bruten helt? Vad skulle jag göra? Sedan var jag plötsligt med igen men hade ingen aning om vad programledaren sagt då när jag var ”bortkopplad”… Hade förberett några svar och vad jag ville ha fram, men det var helt andra frågor och jag hade ingen möjlighet att leda in samtalet till mina svar. Nåja. Är ändå nöjd med min insats med tanke på att det var premiär för radio. Du hittar sändningen här: Eftermiddag i P4 Sörmland (jag är med ca 1:40 h in i programmet) och även en blänkare om boken här.

Roligt att Svarta vingar blir uppmärksammad i etern, tycker jag!

Nu som ljudbok

Idag släpps Svarta vingar som ljudbok på alla tjänster där du vanligen lyssnar på ljudböcker. Boken är inläst av Charlotta Åkerblom, som även läste in Nattens färger. Jag är jätteglad att ljudboken släpps såhär tätt inpå den trycka utgåvan, så att du som föredrar att lyssna inte behöver vänta så länge innan du kan ta del av den. Hör gärna av dig och/eller sätt betyg på boken när du har lyssnat färdigt!

Pressrelease Svarta vingar

Idag är det officiellt utgivningsdag för Svarta vingar. Se vilket fint brev som förlaget har utformat och som kommer bifogas till rec ex som går ut!

Nu har jag också fått hem mina egna ex av boken, så den som vill beställa från mig med valfri dedikation i, kan göra det nu. En bok kostar 150 kr och portot 65 kr. Läs här (scrolla ner en bit på sidan) hur du enklast beställer!