Stockholms bokhelg

Den 19-22 maj är det Stockholms bokhelg igen. Jag kommer att prata om min romansvit Krigets kvinnor på Gamla stans bokhandel, Stora Nygatan 7, kl 15.00-15.45 på fredagen den 20 maj. Kom gärna dit och lyssna – det är gratis och du behöver inte anmäla dig innan!

Om du hinner, kan du komma lite tidigare och även hinna med förlagets första programpunkt, ett samtal med min författarkollega och vän Lisa Christensen som är aktuell med sin nya bok Sista säkra. Det är samma dag och samma plats, men tiden är 14.00-14.45.

Hela helgens program hittar du här.

Releasefest för Svarta vingar

Efter att ha skjutits upp i januari har det blivit möjligt att arrangera releasefesten för Svarta vingar. Onsdagen den 9 mars kl 18-20 på Nässjö Bokhandel går den av stapeln. Är du i närheten är du varmt välkommen på bokprat och mingel! Det finns en evenemangssida på min facebooksida för Kristin Fägerskjöld Författare, där kan du klicka i att du kommer!

Några minuter i etern

De senaste två veckorna har jag verkligen utmanat mig själv genom att töja på gränserna i komfortzonen. För andra är det säkert ingen stor grej, men för mig är det väldigt ovant att göra sådana här saker. Vad är det då jag har gjort? Jo, jag har spelat in en podd och varit med i radio.

Vi tar podden först. Det är Lottapodden, som drivs av Svenska Lottakåren, som bjudit in mig till att medverka i ett avsnitt som sändes den 17 februari. Du hittar avsnittet här: Bland lottor och förrädare på Sörmlands regemente. Maria Öst heter kommunikatören bakom podden och hon lotsade mig igenom inspelningen med van hand. Det var extra kul att jobba med Maria på det här sättet, jag har nämligen haft kontakt med henne tidigare eftersom hon var min ”experthjälp” när det kom till att faktagranska lottadelen i Svarta vingar.

I veckan hörde Radio P4 Sörmland av sig och ville ha med mig i en livesändning. Fyra minuter för att prata om mitt författarskap och Svarta vingar specifikt. Hur mycket hinner man på fyra minuter? Jag hann ändå bli rejält nervös. Livesändning… då kan man inte redigera, som vi hade haft möjlighet till när jag var med i podden. Givetvis strulade uppkopplingen också. Det var tydligen ett känt fel på Sveriges radio, jag vet inte om det stämmer men precis när jag skulle ut i sändning så blev allt tyst. Var linan bruten helt? Vad skulle jag göra? Sedan var jag plötsligt med igen men hade ingen aning om vad programledaren sagt då när jag var ”bortkopplad”… Hade förberett några svar och vad jag ville ha fram, men det var helt andra frågor och jag hade ingen möjlighet att leda in samtalet till mina svar. Nåja. Är ändå nöjd med min insats med tanke på att det var premiär för radio. Du hittar sändningen här: Eftermiddag i P4 Sörmland (jag är med ca 1:40 h in i programmet) och även en blänkare om boken här.

Roligt att Svarta vingar blir uppmärksammad i etern, tycker jag!

Nu som ljudbok

Idag släpps Svarta vingar som ljudbok på alla tjänster där du vanligen lyssnar på ljudböcker. Boken är inläst av Charlotta Åkerblom, som även läste in Nattens färger. Jag är jätteglad att ljudboken släpps såhär tätt inpå den trycka utgåvan, så att du som föredrar att lyssna inte behöver vänta så länge innan du kan ta del av den. Hör gärna av dig och/eller sätt betyg på boken när du har lyssnat färdigt!

Pressrelease Svarta vingar

Idag är det officiellt utgivningsdag för Svarta vingar. Se vilket fint brev som förlaget har utformat och som kommer bifogas till rec ex som går ut!

Nu har jag också fått hem mina egna ex av boken, så den som vill beställa från mig med valfri dedikation i, kan göra det nu. En bok kostar 150 kr och portot 65 kr. Läs här (scrolla ner en bit på sidan) hur du enklast beställer!

Den finns men jag har inte klämt på den än

Nu finns Svarta vingar ute i bokhandeln och går att beställa på nätet! Hipp, hipp, hurra på födelsedagen! Jag har också lagt upp den på Goodreads under min profil så nu går det att skriva en recension där.

Än har jag inte hunnit få hem den och klämma och känna på den, men det blir nog snart, hoppas jag! Det är först då man förstår att det är på riktigt och att boken faktiskt finns…

Releasefesterna är inställda både i Nässjö och Stockholm pga rådande pandemiläge, men jag hoppas att det blir senare tillfällen att ses och fira boken. Håll utkik efter det här och på sociala medier.

Sammanfattning av året som gått

En årskrönika borde så klart ha publicerats innan det nya året startat, men det hade jag inte tid med, så jag får istället börja 2022 med det istället.

Det var en hel del spännande saker som hände! Om någon hade bett mig gissa i början av året skulle jag inte prickat in alla rätt. En del visste jag om, som att Nattens färger skulle ges ut och att jag skulle redigera klart manus tre och fyra.

2021 började med att en agent (och nu pratar vi en av de riktigt, riktigt stora) visade intresse för mitt fjärde manus. Efter att ha mailat dem hela texten så föll jag dock på mållinjen vilket kändes snöpligt. Jag skulle så gärna vilja ha en agent som representerade mig och som kunde (försöka) lansera mina böcker utomlands! Men jag tänker att den chansen kan uppenbara sig igen. Det gäller bara att fortsätta ligga i och arbeta för det. Det som därefter hände var att jag blev jag godkänd som medlem i Svenska författarförbundet, vilket jag är stolt över. Det finns nämligen en hel del krav man måste uppfylla för att komma in där.

Under våren skrev jag kontrakt på min tredje bok, Svarta vingar, med LB Förlag och började sedan redigera den tillsammans med bästa redaktören Heléne Jensen under sommaren. Heléne har jag haft till alla mina böcker nu. Det kändes väldigt tryggt och hon är enormt skicklig att jobba med!

Norstedts förlag hörde av sig till mig och var intresserad av mitt författarskap! Det skulle jag aldrig ha kunnat drömma om, men i höstas skrev jag på kontrakt på fjärde boken med dem.

Under årets sista månad gick Svarta vingar till tryck och vi planerar för två releasefester i januari om nu inte det ständigt överhängande hotet, ni vet det där viruset som börjar på c och slutar på orona, sätter stopp för det. Jag håller tummarna för att det blir av för det kändes så snöpligt att inte få ha något annat än ett digitalt event för Nattens färger. Jag vill träffas IRL och skåla för att boken är ute! Jag träffade en enormt viktig person för fjärde bokens vidkommande och lämnade in ett omarbetat manus på det till Norstedts efter detta. Så fort Svarta vingar är släppt kommer jag att berätta mer om det projektet, vilket nog är det mest spännande jag gett mig in på.

På semestern gjorde jag en researchresa till Sörmland och kunde på så sätt rätta en del pinsamma felaktigheter som funnits i Svarta vingar fram till dess. De som kvarstår får jag ta på mig 🙂 Det blev ingen Bokmässa i år heller, men jag fick vara med på Stockholms bokhelg i slutet av augusti och pratade på två seminarium om mitt författarskap. Jag hann också med en boksignering i Eksjö bokhandel.

En viktig sak med att skriva är att få feedback på texterna. Under året har jag fått värdefull input från flera vänner. Jag har också fått äran att läsa utkast på Sara Mohlins ”Frågar åt en vän” som kom ut i höstas och en av Lisa Christensens kommande böcker. Sådant är så enormt kul!

Jag håller tummarna för att 2022 blir ett bra år som fortsätter att överraska mig med roliga saker som rör skrivandet och författandet. Kram och god fortsättning till er alla som läser detta och följer mig här via bloggen, facebooksida och instagram. Tack också för er som läst, recenserat och hört av er till mig på olika sätt under året för att berätta om det. Det värmer så oerhört mycket och jag är så tacksam!

Inlämning av manus

Igår skickade jag in manuset till Svarta vingar en sista gång till förlaget. Nu ska det gå vidare till sättning och därefter korrläsning.

När jag lämnade in Klar himmel tyckte jag nästan att det var sorgligt att säga adjö till karaktärerna och aldrig mer skriva om dem och det tog faktiskt tid att sluta vänja sig vid att jag inte kunde lägga till och dra ifrån på historien längre. Men om jag inte slutar redigera kan det ju aldrig bli någon bok, och då får ni ju inte träffa mina påhittade personer. Det kändes lättare med Nattens färger, då kände jag mig mer ”färdig” med historien. Jag menar inte att jag tyckte att historien var ofärdig eller texten dålig till Klar himmel, men rent mentalt hade jag lättare att släppa ifrån mig min andra bok än den första. Nu med den tredje boken känner jag mig också ”mätt”. Jag har snäppt upp texten rejält, putsat ordval, är färdig med att stuva om handlingen och skruva på dramaturgin. Jag är redo för tryck, helt enkelt (efter att ha åtgärdat det som korrläsaren hittar, naturligtvis)! Det är inte utan att jag blir lite dallrig som en ballong luften gått ur. Svarta vingar finns att köpa från och med mitten av januari men går redan nu att bevaka i bokhandlarna på nätet.

Nu ska jag samla kraft innan jag går vidare med nästa projekt. Samtidigt är det lite vemodigt, för jag säger hejdå till tiden runt andra världskriget och den serievärld jag skapat för de här tre böckerna. Min fjärde bok kommer utspela sig en annan tid och vara helt fristående, men det berättar jag mer om i veckan!

Omslaget till Svarta vingar

För tredje omgången har jag skickat in Svarta vingar till redaktören. Nu ska den sättas och sedan väntar korrekturläsning och min sista genomläsning. Precis som med de två tidigare böckerna har jag lite dubbla känslor. Jag börjar känna mig klar med Disa, Betsy och de andra lottorna i Strängnäs men samtidigt är jag lite nervös för hur de blir mottagna av läsarna. Jag hoppas i alla fall att den som köper boken kommer bli nöjd med att jag levererar en historia som är både fängslande och medryckande och för de riktigt ”nördiga” hoppas jag att det blir kul att få återse Karin från Klar himmel och Gunnar från Nattens färger. Har man inte läst någon av de första böckerna så spelar det ingen roll, Svarta vingar är fristående och det går precis lika bra att läsa dem i vilken ordning som helst. Och ja – ska också berätta att sviten/serien/trilogin fått ett namn: Krigets kvinnor.

Äntligen kan jag presentera omslaget för er. Visst är det fint? Det knyts ihop med de två andra böckerna på ett bra sätt, tycker jag. Designer är som innan Pixelpiraya, Anna Henriksson.

Någon gång i mitten av januari är det dags för boksläppet!