Klar himmel

Livet för Karin, Léonie och Violet förändras oåterkalleligt när kriget bryter ut. Ett borttappat brev fortsätter att påverka dem långt efteråt.

Det är tidigt 1940-tal i Stockholm. Sekreteraren Karin bär på mörka upplevelser som konstant gör sig påminda. Hon verkar vara den enda som inte bidrar till att förkorta kriget, så när hon får frågan om hon vill vara hemlig kurir tvekar hon inte en sekund.

Violet har tre söner. Hennes yngste befinner sig i Oxford för studier när Hitler börjar bomba Storbritannien och hon blir utom sig av oro. En stormig aprilnatt lämnar hon det trygga livet i Sverige och reser i hemlighet för att träffa honom.

Léonie gör sin plikt som lotta i den brittiska flygvapnet. På flygbasen är döden ständigt närvarande och hon vågar därför inte släppa någon in på livet. Men allting förändras när hon en dag håller på att köra över någon med sin cykel.

Sextio år efter andra världskrigets slut hittar Karin en koffert med ett obehagligt innehåll på vinden som väcker gamla minnen till liv. Samtidigt dyker ett brev upp, som aldrig nådde sin mottagare 1945 och Karin bestämmer sig för att gå till botten med hur allting hänger ihop.

Sagt om boken

”Författaren lyckas bra med att gestalta de olika tidsepokerna, i synnerhet slår mig miljöskildringen av Stockholm och livet på en förläggning i England under 1940-talet som trovärdiga och genuint intressanta. […] Här finns en del fina scener, och skildringen av ett samhälle i ångest har relevans idag.”

borås tidning

”Handlingen är intelligent och annorlunda, och författaren tecknar detaljerade och trovärdiga porträtt av de tre kvinnorna. Hon beskriver också målande 40-talsmiljöerna med ransonering och detaljer som lyser som utropstecken. Boken är fascinerande med ett bra tempo rakt igenom, och Kristin Fägerskjölds sätt att skriva imponerar.”

dast magazine

”En liten pärla om hur livsöden formas av tillfälligheter. Samtidigt en bok om försoning. Kristin Fägerskjöld väver berättelsen skickligt mellan nutid och historien utan att avslöja för mycket. Det gör att boken håller hela vägen. Fint.”

Kristina Bähr, betyg 4/5, Goodreads

”Jag vill först och främst börja med att skriva: WOW! Vilken fin och underbar bok. Bara vid första kapitlet blev jag helt tagen. Bildspråket som används i boken är exemplariskt. Varenda mening som Fägerskjöld har skrivit fångade upp känslor och tankar.”

wandersinbookland, betyg 5/5

”Boken är välskriven med trovärdiga karaktärer som kommer att stanna kvar hos mig länge. […] Detta är en stark och gripande debutroman om sorg, kärlek, vänskap, relationer och förluster i en verklig bakgrund av andra världskriget.”

brijreads, betyg 4/5

”Det är just de känslomässiga skildringarna av allt kvinnorna tvingas förhålla sig till som bär romanen, tillsammans med värmen i karaktärsteckningarna. Det är lätt att engagera sig i huvudpersonerna och Klar himmel är en bok som låter läsaren svepas med och förflyttas i tid och rum. Kristin Fägerskjölds debut lovar gott för alla oss som uppskattar historiska romaner.”

johannas deckarhörna, betyg 4/5

”Klar himmel är en roman som griper tag och fastnar. Den läser sig själv och den tar snabbt slut. Om kärlek, sorg, vänskap och hur olika val ger olika konsekvenser.”

annikasbocker

”Det är en otroligt berörande bok och den lämnar mig med tårarna rinnande, fylld av sorg men samtidigt någon form av hopp…”

tusensidor, betyg 4/5

”Denna tyckte jag mycket om! Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken, med dess korta kapitel var det lätt att läsa ett kapitel till och ett till.”

systrarnaleosbokprat, betyg 4,5/5

”Den är mycket läsvärd, en gripande roman om kärlek, uppoffringar, sorg, vänskap och mycket mera.”

thereselundblad

”Andra världskriget + familjerelationer + mysterium = succé. Om du dras till böcker som utspelar sig under världskrigen, men av någon anledning missat denna, så borde du genast skriva upp Klar himmel på din lista!”

implementedwords

”Sååå himla bra! Det här är lätt en av de bästa jag läst och jag ser mycket fram emot att läsa mer från författaren.”

krimkolan

”Med tre ord skulle jag nog beskriva boken som välskriven, berörande och trovärdig. Kristin Fägerskjölds sätt att skriva är imponerande och passar perfekt in på den här tidsepoken.”

beasbokprat, betyg 4/5

”Underbar debutroman! Jag är väldigt svag för andra världskriget och när det hoppar mellan nutid och dåtid och Sverige och Storbritannien – ja, kan det bli bättre?”

camilla_pocketlover

Historien bakom boken

Så länge jag kan minnas har jag tyckt om att läsa böcker och se filmer och serier om andra världskriget, särskilt med flygplan och flygare i. Jag är också hemskt förtjust i släktsagor och berättelser som sträcker sig över lång tid.

Jag hade egentligen inte alls tänkt att skriva ”Klar himmel” först. Jag skulle snarare börja redigera det första romanlånga manuset som jag hade skrivit, som utspelar sig på 1700-talet. Mitt råmanus hade precis blivit klart. Jag var inte direkt nöjd med det, men jag var nöjd över att jag hade lyckats skriva en historia, knyta ihop alla trådar och lyckats komma upp i den ordmassa som behövs för en roman. Men så dök ett par kvinnor upp som ville att jag skulle skriva om dem. Jag sköt vänligt men bestämt bort dem. Jag skulle ju skriva om 1700-talet, inte om andra världskriget! Men till slut kunde jag inte hålla stången mot dem längre.


In i mitt huvud stövlade den brittiska flyglottan Léonie och i sitt släptåg hade hon den något buttra och alldagliga Karin och den medelålders Violet som inte kunde så mycket svenska.


”Skriv om oss”, sa de, och det gjorde jag. Jag hittade ett sätt att väva samman dåtid och nutid och snirkla ihop huvudpersonernas liv med varandra. Jag fick frossa i flygplan, parallella tidslinjer och känslor. Jag hoppas jag lyckats förmedla något av min passion för den här tiden i min bok.