Nattens färger

En mor förlorar kontakten med sin dotter när kriget bryter ut. Trettio år senare försöker dottern förstå vad det egentligen var som hände.

1938. Den unga svenska sjuksköterskan Elsa rymmer till Paris med sin älskade men livet tillsammans med honom blir ingen dans på rosor. Ett år senare är hon höggravid och precis innan hon ska föda överger han henne. Ingenting har blivit som hon trodde, nu står världen på randen till ett nytt världskrig. Elsa tvingas att göra svåra val för att klara sig i den allt hårdare miljön och när tyskarna ockuperar Paris har hon ingen möjlighet att lämna landet längre.

1970. Vivianne har fostrats av sin mamma Elsa och morbror Gunnar på en gård i Småland. Efter att Elsa råkar ut för en olycka och inte är sig själv längre tänker Vivianne allt mer på att hon vill söka sina rötter. När en gammal skolkamrat till henne köper en gård i Normandie, åker hon dit och hälsar på honom samtidigt som hon börjar forska i det förflutna. Ganska snart upptäcker hon att det hennes mamma har berättat inte stämmer och att hon undanhållit information. Själv minns Vivianne nästan ingenting från tiden i Frankrike. Varför gör hon inte det, och vad var det egentligen som hände när tyskarna retirerade i juni 1944? Gunnar menar att hon kanske kan hitta svaren i Elsas gamla dagböcker, men de går inte att uppbringa på gården…

Sagt om boken

”En historisk roman med en både spännande och hjärtskärande gåta att lösa. Allt skrivet med värme, finess och, trots allvaret, en gnutta humor.”

Bonniers Bokklubb

Fägerskjöld placerar läsaren i 40-talets Frankrike lika enkelt som i 70-talets Sverige och det känns aldrig som en historielektion – snarare en reflektion över vad det är att vara medmänniska och vad en familj kan vara.”

bibliotekstjänst, omdöme 4/5

”Nattens färger är en lättläst bladvändare och jag var fast redan efter några sidor. […] Kristin Fägerskjöld har skrivit ytterligare ett mästerverk. Hon släpper små pusselbitar här och där som alla hittar sin plats lite senare i boken. Karaktärs- och miljöbeskrivningarna såväl som de känslomässiga är nyanserade och välskrivna.”

boktanten, betyg 5/5

”Att skriva historiska romaner som utspelar sig i flera parallella tidsplan där en efterkommande generation söker svar och utforskar familjens förflutna är inget nytt grepp, men Kristin Fägerskjöld har snabbt visat att hon tillhör de främsta inom det svenska författarskrået när det gäller att hantera det.”

johannasdeckarhörna

”Ett mysterium som tar läsaren genom mysiga miljöer på franska landsbygden, via roliga karaktärer och på slutet knyts allt ihop på ett smart sätt.”

implementedwords

”Det är med själ och hjärta som författarens språk och bokens intrig förmedlas.”

bokstavligttalat, betyg 4,5/5

”En tät och stark berättelse […] Boken är mycket välskriven och det märks att det ligger gedigen research bakom.”

tantmaud

”Den här romanen tycker jag så mycket om att jag inte vet var jag ska börja… Persongalleriet – så fint tecknat. Gestaltningen, miljöbeskrivningarna…”

dubbelkrokens.bocker

”Jag blev starkt påverkad av den här fängslande historien. Den har en story som griper tag i mig och karaktärer som engagerar mig. Kapitlen är korta och det är lätt att läsa bara-ett-kapitel-till.”

enkoppochenbok, betyg 5/5

”Jag är imponerad av det romanbygge Kristin Fägerskjöld har gjort med de tre händelselinjerna. Hon lyckas verkligen hålla spänningen uppe och varje kapitel driver på viljan att läsa nästa kapitel. Att huvudpersonerna är så lätta att tycka om gör också att man bara vill läsa vidare. Vilken historia!”

boktokig

”Lider av en book hangover. Dvs den starka berättelsen kommer leva med mig ett bra tag och jag kommer behöva smälta alla intryck innan jag ger mig på nästa bok.”

krimkolan

”På ett jordnära och ganska odramatiskt sätt tecknas vardagen för den vanliga människan under kriget, vilket gör berättelsen så lätt at ta till sig. En måstebok för alla som tycker om historiska romaner och andra världskriget.”

camilla_pocketlover

”Det finns ett fascinerande och fängslande vemod i Kristin Fägerskjölds berättelse. Det manifesterar sig i ett vackert samspel mellan kärlek och död, lycka och sorg. Nattens färger tyngs ned av dessa kontraster, och det speglar livet så väl.”

tusensidor

”Kristin är bra på att skildra och gestalta både miljöer och personer. Historien blir levande och lätt att ta till sig. […] Gillar du historiska romaner är det här en bok för dig!”

lollosbokhörna

Historien bakom boken

Sommaren 2017 besökte jag Normandie tillsammans med min familj precis efter firandet av den sjuttiotredje årsdagen av Dagen D. Sjuttiotre år kan låta mycket i våra öron, men om du åker till Normandie inser du att folket där inte har glömt sin tid under tysk ockupation eller ens tycker att det är avlägset. Andra världskriget och landstigningen ekar fortfarande genom landskapet och är högst levande. Överallt finns minnesplaketter över platser för någons död, vad som försiggick i en viss byggnad och liknande.  Landstigningssträckorna är naturligtvis rensade från minor, taggtråd och andra hinder. Stränderna har vit och gnistrande sand, men de är insvepta i ett stort moln av vemod. På Omaha Beach guppade blomkrans efter blomkrans i vattenlinjen och längre upp på stranden hade släktingar skrivit hälsningar i sanden till äldre familjemedlemmar som i bästa fall kom hem till dem igen men nu var borta på grund av sin ålder. Det var mycket gripande.

Där och då kände jag att jag var tvungen att skriva någonting om detta. Vad eller i vilken form visste jag inte, bara att jag på något sätt var tvungen att få dela med mig av känslan jag hade upplevt i Normandie. Jag ville inte att det skulle bli en traditionell krigsskildring eller bara bygga min historia kring en hjälte från motståndsrörelsen. Det finns det redan så många av. Som vanligt är det de små, vanliga människornas öden som fascinerar mig mest. Det tog ett och ett halvt år innan jag hade hittat den rätta infallsvinkeln och hade tid att börja skapa min historia (jag skrev min debutroman Klar himmel först).

Vi besökte även Point du Hoc, en udde med en trettio meter hög klippa där det fanns ett kustartilleribatteri. Klippan skulle intas och pjäserna på toppen förstöras. Området är lämnat orört sedan striderna med undantag av att kanonerna är bortplockade och minorna uppgrävda. Idag är granatnedslagens kratrar övervuxna med gräs, jorden har vallat över de tyska förbindelsetunnlarna och grävda värnen, men kvar ligger de omkullvälta betongfundamenten i en enda röra. Jag kan inte ens tänka mig vilken fasa och ansträngning det var att vara med om D-dagen och de efterföljande striderna oavsett vilken sida du stred för. När vi var där, hade NATO-flygplan en övning över havet och att gå där i dånet av flygmotorer gjorde oss ännu mer medvetna om kriget.

En kväll åt vi middag på ett litet hotell som såg ut precis som Café René i ‘Allo ‘allo ‘emliga armén, om ni kommer ihåg den gamla brittiska komediserien som gick på tv under 1980- och 90-talen. Det var likadant möblerat och hade likadana väggpaneler. Vi förväntade oss att någon av servitriserna Yvette eller Mimi skulle ta upp våra beställningar, att officerare i blanka svarta stövlar och grå uniformer skulle erbjudas bordet vid fönstret och att Michelle skulle knacka på fönsterrutan och säga:

”Listen very carefully, I will say this only once”.