Om Kristin

”Allt startade med med en röd Olivetti skrivmaskin, mammas gamla, som jag hamrade fram mina första alster på.”

Foto: Albin Händig

Kristin Fägerskjöld heter jag, är född 1974, utbildad civilekonom som till vardags arbetar som controller. Skrivandet har följt mig genom hela livet, liksom ett passionerat intresse för historia.  Hittills har LB Förlag gett ut tre historiska romanerna i sviten Krigets kvinnor. Min fjärde bok kommer 2023 på Norstedts förlag och är en sann historia ur min egen släkt som utspelar sig vid sekelskiftet 1800/1900.

Jag bor i ett rött litet hus tillsammans med min familj utanför Nässjö i Småland, är smulpajsälskare, hundägare och ponnyfantast. Älskar min köksträdgård och nyuppsatta växthus. Har inga problem att gå upp tidigt på morgonen men är däremot kvällstrött. Dricker helst chaite, men det funkar även med mjölk med lite kaffe i.

Vägen till att bli publicerad

Jag har alltid känt ett behov av att uttrycka mig i skrift, men vägen till att få en roman publicerad har varit långt ifrån rak. Första gången någonting jag hade skrivit var i tryck, var en novell i tidningen Min Häst när jag var tretton år. Den översattes till finska (!) året därpå.

Under gymnasietiden blev det ett par noveller till i olika tidningar. Därefter kom studietiden och jag skrev tentor i företagsekonomi, nationalekonomi, statistik och juridik. Efter det karriär med resultatanalyser på valutor, räntor och månadsutfall. Sedan småbarnsår då det mest blev handlingslistor eftersom jag tycktes oförmögen att komma ihåg någonting som inte stod på en post-it-lapp.

Några år senare provade jag att vara frilansskribent och skrev reportage till de flesta svenska heminredningstidningarna och en hel del nordiska. Sedan kom det ikapp mig, det skönlitterära skrivandet. Det hade legat och grott i bakhuvudet hela tiden.

I början av 2020 debuterade jag med min första skönlitterära roman på LB Förlag. Ytterligare två romaner har kommit ut där. Min fjärde bok beräknas ges ut på Norstedts Förlag första halvåret 2023 men jag har fler idéer än så…

Varför just historiska romaner?

Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av historia. Jag har två favoritperioder: den gustavianska tiden (i slutet av 1700-talet) och andra världskriget (1940-talet). Exakt vad som fascinerar mig med dessa två perioder vet jag inte, bara att jag slukar det mesta som skrivs om dem.

Någonstans har jag sett rådet att skriva det man själv helst önskar läsa, och det var precis vad jag gjorde när jag skrev Klar himmel. En utgångspunkt var min farfars berättelser från när han tjänstgjorde i det svenska flygvapnet under kriget. Några detaljer i boken kommer från hans egna upplevelser även om jag har broderat ut, lagt till, strukit och töjt på sanningen precis som man får när man är en skönlitterär författare. Jag kombinerade det med min kärlek till allt brittiskt. En läsare hörde av sig till mig och frågade om just den engelska delen av boken var hämtad från min familj, men så är det alltså inte.

Redan innan Klar himmel hade blivit en bok, insåg jag att jag inte skulle ha möjlighet att ta med allting som jag skulle vilja. Det går inte att trycka in hur mycket som helst i en bok. Därför var jag ganska tidigt på det klara med att jag ville skriva fler böcker som utspelade sig under samma tid.

Pågående projekt

En fjärde roman som utspelar sig i början av 1900-talet är klar och kontrakterad av Norstedts Förlag, den ges ut under våren 2023 och har namnet En väv av lögner. Efter det är framtiden mer oviss; jag funderar på att skriva en serie men om vad vill jag inte avslöja än… Dock blir det med historisk förankring!