,

Kontrollfrågor

Nu har snart fem testläsare hunnit läsa min bok. Jag har fått fin respons, men också några kontrollfrågor om det jag har skrivit. Något av det kommer här…

Fanns Tranebergsbron 1942?

Ja, den nuvarande bron invigdes 1934. Innan dess fanns en rak, inte så hög bro.

Hade Bigglesböckerna hunnit komma ut innan andra världskriget?

Ja, den första Bigglesboken kom ut 1932. I början av serien är Biggles flygare i första världskriget. Mellan krigen är han privatpilot och i andra världskriget tjänstgör han återigen i flygvapnet. Den sista boken om Biggles verkar vara utgiven 1970 (sedan har några samlingsvolymer tillkommit efter det). Jag tror inte att Bigglesböckerna började översättas förrän på femtiotalet, men eftersom pojkarna i min bok har en engelsk mamma, tror jag nog att de med lätthet kunde läsa böckerna på originalspråket redan innan andra världskriget bröt ut.

Flög det verkligen kurirplan till och från Bromma under kriget?

Ja, det gjorde det faktiskt. BOAC, British Overseas Aircraft Corporation, flög regelbundet mellan Bromma och Leuchars i Skottland. Förutom att man fraktade kullager från SKF flögs nödlandade allierade flygare hem på det här sättet. Läs mer här.

Är det sant att Stockholm bombades under andra världskriget?

Ja, det är det. I slutet av februari 1944 föll bomber över Stockholm och på andra ställen i Sörmland (Strängnäs, Södertälje m fl platser). Det var ryska plan som kommit ur kurs och ”råkade” släppa sina bomber över Sverige istället för Finland, sägs det. Om det var av misstag, som en provokation eller varning, råder det delade meningar om…

Som ni ser är svaren entydiga.

JA.

Jag har inte hittat på några väsentliga händelser, utan snarare använt dem i min historia.

Blir ni inte lite nyfikna nu?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: