Tänk Hollywood

Jag behövde höja tempot i min berättelse och även tänka på att få de olika delarna att hänga ihop bättre, sa min lektör. Och det blev ju himla mycket bättre så, inser jag, när jag nu har skrivit om delar av manuset. Men det är inte helt lätt att vända en skuta som stävat åt ett håll i över ett halvår, ska jag erkänna. Hur skulle jag göra?

”Tänk Hollywood”, sa min man.

(Han föreslog även att jag skulle slänga in mer blod och kulsprutor i de krigiska avsnitten, men det tipset låtsades jag inte som att jag hörde.)

Så det gjorde jag. Jag såg varje scen som ett filmklipp, bröt texten där klippet skulle ha tagit slut. Helt plötsligt var min övergripande berättelse i nutid tråden som höll ihop allting, alla delarna som utspelar sig för länge sedan.

Jag vet inte än vad mina testläsare tycker (några av dem kommer ha läst både första och andra versionen), men själv tycker jag att det blev mycket bättre. Jag känner mig lite dum för att jag inte tänkte på det här själv innan… Nu när det ändrat, känns det självklart att det skulle ha varit så från början.

Nåja. Hur gjorde jag då?

Det är inte så himla kul att sitta med en produkt på 115.000 ord och inse att den inte håller!

Jo, jag…

  • … körde den gamla klassikern med brainstorming: Vad kunde jag göra för att få nutidshistorien att bli ”kittet” som håller ihop de andra delarna, samtidigt som jag kunde behålla de andra delarna så intakta som möjligt?
  • … lekte med tanken på att dela upp delarna i mindre avsnitt och roade mig med att sätta in dem i olika ordning för att få fart på historien.
  • … tänkte på liknande böcker och filmer som jag gillar, och analyserade hur de hade löst ”problemet”. Här gäller det dock att inte bli en copycat utan fortfarande berätta din egen historia, på dina villkor.
  • … insåg att jag behövde ”kill some darlings” för att få det att funka. Snyft. Dessa delar bor nu i ett parallellt universum till mitt manus (i en wordfil döpt till ”Kasserade texter”).
  • … skrev flera nya delar text. Jag var ganska brutal och raderade ca 13 000 ord först, men i allt skrev jag ca 15 000 nya, så min roman gick +2 000 ord på den här övningen.
%d bloggare gillar detta: