9-i-topp andra världskrigsromaner

Jag älskar att läsa historiska romaner. Handlar de om första eller andra världskriget är det ett plus! Lägg till två parallella tidslinjer och jag är fullständigt fast… Jag tror att det finns fler som är som jag, och här kommer min lista på några riktiga guldkorn inom genren. Vilka av dem har du läst, och vad tyckte du? Och har du tips på andra bra böcker som skulle platsa på listan?

Kodnamn Alice (av Kate Quinn)

Av alla böcker på den här listan, är detta den jag läste senast och den får också toppa den. Och ska jag vara helt ärlig, utspelar den sig inte under själva andra världskriget utan strax efteråt (1947) med en parallellhistoria från första världskriget. Så fint hantverk, tycker jag, som tänker mycket på dramaturgi och hur de olika tidsspåren ska ”jacka i” varandra.

Otäck, spännande och rolig humor på samma gång. En verklig läsupplevelse!

Damkören i Chilbury (av Jennifer Ryan)

Jag älskar verkligen den här boken som berättas på ett annorlunda sätt genom brev, dagboksanteckningar och egna upplevelser. Så typiskt brittisk!

Alldeles strax släpps Ryans uppföljare ”The Spies of Shilling Lane”, och jag undrar när den blir översatt till svenska? (Hinner och orkar inte läsa den på engelska nu.)

Ljuset vi inte ser (av Anthony Doerr)

Det var när jag läste den här boken som jag insåg att det går bra med korta kapitel. Den insikten gjorde faktiskt att jag började skriva på min första historiska roman (jag har en rädsla för att skriva långa kapitel – jag tror nämligen inte jag skulle klara av det).

Hela boken består av korta små nedslag i två personers liv. Det tar ett tag innan man kommer in i historien, men när man väl gör det, går det inte att lägga ifrån sig boken.

Nattvakten (av Sarah Walters)

Berättelsen i den här boken berättas baklänges. Jag har läst den flera gånger, men hittar varje gång någonting nytt som jag missade vid tidigare läsningar. Jag är grymt imponerad av skrivhantverket, jag hade aldrig klarat av det!

Waters är en mästare på att gestalta. Lukten av blött ylle och rykande husruiner liksom stiger upp från sidorna när du öppnar boken.

Alla hjältar blir förlåtna (av Chris Cleave)

Jag ska inte sticka under stolen med att jag inte tyckte så mycket om den här boken när jag läste den första gången. I år läste jag om den och helt plötsligt undrade jag varför jag inte hade satt ett högre betyg på den innan. Visst, jag håller fortfarande fast vid min åsikt att jag tycker att det är lite ”fladdrigt” mellan de olika huvudkaraktärerna (rätt som det är kommer små avsnitt ur någon bikaraktärs synvinkel och det tycker jag borde ha strukits), men jag uppskattar historien mycket mer nu andra gången.

Kodnamn Verity (av Elizabeth Wein)

Den här boken räknas som en bok för unga vuxna, men den är inte barnslig eller lättläst för det. Istället är det en finurlig berättelse med mycket hjärta som lindas upp på ett annorlunda sätt. Jag har läst den två gånger och jag tyckte den var lika gripande båda två gångerna.

Täcknamn: Hilde (av Kjell Ola Dahl)

Klassificeras som en kriminalroman, men låt dig inte avskräckas av det! Mest av allt är det en historia som utspelar sig under ockupationstiden i Norge, där en händelse ekar långt in i framtiden.

Något rörig med många karaktärer som man följer genom boken, men fint gestaltat. Hela boken berättas ganska lågmält och i sakta mak, vilket kanske irriterar några, men mig tilltalade det.

Tårar i havet (av Ruta Sepetys)

En lättläst berättelse (egentligen i kategorin ”unga vuxna”) med korta kapitel som jag tycker knyts ihop så fint. Till exempel börjar den liknande i flera kapitel trots att det är olika huvudpersoner.

Hemsk och tankeväckande på en och samma gång.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap (av Mary Ann Shaffer)

En lågmäld berättelse där det långsamt nystas upp vad som hänt. Jag tycker den blev underbar när den filmades med Lily James i huvudrollen. Boken tycker jag skulle ha vunnit på att enbart vara brev eller berättelse, inte som den nu är (en blandning), men det är ju en smaksak.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: