,

Hur tänker ett förlag när de antar ett manus?

Vad är det som får ett förlaget att fastna för ett manus, eller varför slinker det inte igenom nålsögat? Hur tänker förlagen egentligen? Som aspirerande författare är det frågor man undrar över, men som känns lika omöjliga att besvara som meningen med livet eller hur stort universum är. När jag skrev på avtalet med mitt förlag berättade förläggaren och tillika förlagschefen att hon hade fastnat för mitt manus på grund av tre saker:

1. Det handlade om ett ämne som många är intresserade av.
2. Jag hade skrivit ett bra följebrev.
3. Jag förmedlade bilden av att vara en skrivande person.

boknyheter.se går det idag att läsa en intervju med Louise Bäckelin på förlaget hur hon resonerade när hon antog mitt manus.

1. Ämnet

Jag valde inte ett ämne att skriva om som jag trodde var ”inne”. Jag valde att skriva om det jag helst av allt skulle vilja läsa själv. Det tror jag egentligen är det enda rätta att göra, för om du inte själv tror på idén för din bok kommer du inte satsa helhjärtat på den. Och du behöver lägga ner din själ i projektet för att det ska nå hela vägen.

Samtidigt måste du som aspirerande författare ha förståelse för att det du skriver måste gå att sälja. Det måste vara kommersiellt. Med det menar jag förstås inte att det behöver vara ett dåligt språk eller på något annat sätt hålla en låg kvalitet, men det måste finnas en tänkt målgrupp som du skriver för. Om du vill berätta om matsmältningsproblemen hos en viss pingvinsort på Sydpoolen har du en väldigt smal målgrupp – och förlaget kanske inte är beredd att satsa på din idé eftersom det helt enkelt inte finns köpare till boken så att de får igen de pengar de satsar på dig och ditt manus.

2. Följebrev

Ditt följebrev till förlaget när du skickar in ditt manus är lika viktigt som ett CV när du söker jobb! Det hade jag inte förstått, men upptäckte det snabbt när jag läste på vad som egentligen behöver stå där. Så vad hade jag med? En kort presentation av vad boken handlar om och vad den står för, vilka som är den tänkta målgruppen och varför jag tyckte att den behövdes. Till sist några rader om mig själv (ålder, familj, yrke/utbildning, var jag bor) och vad jag har skrivit tidigare – se punkt 3 nedan.

Allt detta rymdes på ett A4. Det är ingen idé att bli långrandig och tråka ut någon. Ta bara med sådant som relevant för ditt författarskap. Om du var långdistansmästare på mellanstadiet är inte viktigt i det här sammanhanget, inte heller någon lång utläggning med vad du jobbar med som ”lönejobb”.

3. Skrivandet

Förlag tycker om att se att du är en skrivande person, att det manus du har åstadkommit och skickar in inte är någon engångsgrej.

”Om jag inte är publicerad tidigare kan jag ju inte hänvisa till någonting”, kanske du tänker och det stämmer till viss del. Men du kanske har skrivit något tidigare? Fått något publicerat under skoltiden eller alltid burit på författardrömmar? I mitt fall tog jag upp att jag velat bli författare sedan barnsben och bl a jobbat som frilansskribent inom inredning i flera år. Det påminner inte alls om att skriva en roman, men det visar att jag är van vid deadlines och kan prestera texter. Att skrivandet alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag skrev också en rad om att jag höll på med mitt andra romanmanus för att visa att jag hade fler idéer och pågående projekt.


Det finns naturligtvis fler parametrar att ta hänsyn till än dessa tre saker. Förlaget har kanske fullt i utgivningen just nu, de har ett annat manus som påminner om ditt och vill inte ha två för lika böcker och en hel massa andra orsaker som jag inte ska gå in på. Men om du har tänkt igenom de tre punkterna ovan lovar jag att du har kommit en bra bit på vägen.

Lycka till!

Ett svar till “Hur tänker ett förlag när de antar ett manus?”

  1. Nu har jag läst ut din bok. Den var helt fantastisk och jag kommer att rekommendera den till alla mina läsande vänner.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: