, ,

Den tredje boken

På mitt instagramkonto (@kristinfagerskjoldforfattare) har jag redan berättat att min tredje roman har blivit antagen av LB Förlag. Titeln är Svarta vingar och precis som mina två tidigare böcker utspelar den sig under andra världskriget. Boken är fristående, men för att flörta lite med de som läst de andra böckerna så återkommer några karaktärer ur dem för att förenas i den nya historien. Rent kronologiskt utspelar sig dock bok tre egentligen både före ettan och tvåan. Låter det krångligt? Det hoppas jag att det inte ska vara! Jag lovar att böckerna kan läsas fristående och att man inte måste känna till eller komma ihåg vad karaktärerna gjort förut. Ändå blir den här boken som en brygga mellan de två andra och jag kallar mina tre alster för en triptyk.

En triptyk (av grekiskans triptychos ”trefaldig”) är ett konstverk indelat i tre delar. Numera används ordet för tredelade bildkonstverk i allmänhet.

Hämtat från Wikipedia

Tanken är att omslaget på boken, som ännu inte har tagits fram, ska gå i samma stil som de två andra. Man ska känna att böckerna har ihop och bildar en svit. De som gillade mina första två böcker hoppas jag kommer tycka om även den här.

Men varför ännu en bok om andra världskriget, räcker det inte med de två tidigare?

När jag har samlat material till mina tidigare böcker har jag stött på information och uppslag som jag skulle ha velat ha med i de andra böckerna, men som jag har varit tvungen att sålla bort för att de inte har fått plats. Jag hoppas och tror att det finns fler än jag som kommer uppskatta anekdoterna i den tredje boken och som gillar att läsa om den här tiden.

Till skillnad från de andra böckerna så utspelar sig Svarta vingar under en ganska begränsad tidsperiod, från juni 1940 till februari 1941, och det finns inte två parallella tidslinjer. Historien följer en grupp förplägnadslottor (det vill säga lottor som sysslar med matlagning och utspisning av militära förband) när osäkerheten hur det skulle gå för Sverige var stor . Skulle Sveriges dras in i kriget som Finland gjort eller skulle landet ockuperas av tyskarna som Norge och Danmark? Folk manades till tystnadsplikt och att inte prata bredvid mun. Det här ledde till att uttrycket ”Spionen lägger pussel, behåll din bit” senare myntades och kampanjen ”En svensk tiger” togs fram. Vem som helst kunde vara fiende och misstänksamheten mot allt och alla som avvek från det normala var stor. Svarta vingar handlar om just det; frågan om vem som går att lita på och hur skenet kan bedra.

Varför la jag inte bara projektet på is och insåg att det inte skulle bli någon färdig produkt av det?

En del kan ju undra varför jag inte tog det som ett tecken på att Svarta vingar inte var tillräckligt bra för att ges ut. Svaret är att jag ändå tycker att Svarta vingar är en bra historia. Jag vet faktiskt inte varför den har varit svårare att skriva än de andra böckerna. Det jag dock vet är att det inte är någon idé att försöka bromsa en idé som bubblar upp i huvudet. Om den propsar på att bli nedskriven så är det lika bra att ge efter och låta den bli det. Ett halvfärdigt manus finns alltid kvar och det går att återuppta arbetet med det senare, men en idé stannar inte för alltid. Det gäller att fånga den och bearbeta den innan den har flugit vidare.

Kan jag inte skriva om någon annan tid än 1940-talet?

Jo, jag lovar. Den fjärde boken kommer att utspela sig tidigare under 1900-talet och inte alls ha samma tema som de tre andra böckerna. Men mer om det i kommande inlägg!

Så den tredje boken Svarta vingar är ingen fortsättning på de andra historierna?

Nej, det är den inte. Då och då får jag höra läsare som säger att de hoppas att det ska komma en fortsättning på mina tidigare böcker, men det tror jag inte kommer hända. Jag känner själv att historierna är utredda och klara och att jag inte har mer att tillägga om huvudpersonernas vidare öden och äventyr. Jag ”ser” inte hur jag skulle kunna fortsätta dem, faktiskt, men man ska väl aldrig säga aldrig… Det finns dock inga planer på att skriva några fortsättningar, inte ens några vaga…

När kommer Svarta vingar?

Jag har precis börjat den första redigeringsrundan av Svarta vingar tillsammans med min redaktör Heléne Jensen. Planen är att arbetet ska bli klart under hösten så att boken kan tryckas innan jul och släppas i januari 2022. För tredje året på raken kommer jag alltså ut med en januaribok! Något exakt datum finns inte än, men följ bloggen och mina konton på sociala medier så missar du ingen information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: