Sommarjobb

För tredje sommaren på raken har jag samma sommarjobb: redigering av roman för utgivning i januari. Det måste vara det bästa sommarjobbet någonsin! Det är väldigt tillfredsställande att se att manuset mer och mer antar färdig form. I dagarna har jag fått tillbaka Svarta vingar från min redaktör efter hennes andra genomläsning och den här redigeringsomgången blir den viktigaste. Förra omgången hamnade jag lite i tidsnöd och hann inte göra allting som jag hade önskat, den här gången får jag lite längre tid på mig och sedan måste allt stort sitta. Det är nu allt det där som jag inte har kommit tillrätta med tidigare, plus åtskilliga andra problem som jag varit lyckligt omedveten om, rättas till och lyfter hela texten.

Jag tycker om att se arbetet med att skriva en roman som att välja ut ett stenblock ur vilket man mejslar fram en fin staty. Nu är jag på finishen.

Omslaget till boken är också bestämt. Eftersom Svarta vingar är tredje delen i min triptyk så hänger omslagen ihop med både ettan och tvåan. Det är samma grafiker (Anna Henriksson/Pixelpiraya), typsnitt, färgskala och bakgrund. Jag tycker det speglar boken bra och känner mig väldigt nöjd med det. Att se alla tre omslagen bredvid varandra gör mig alldeles darrig. Av lycka, av tacksamhet, av gråt. Det ligger osannolikt många timmar bakom var och en av titlarna. Otaliga skrivtimmar, sömnlösa nätter när jag vridit och vänt på skrivproblem, mail fram och tillbaka till de på förlaget med frågor och funderingar, högar med böcker jag läst som research… En ”vanlig” författare har en fruktansvärt dålig timlön – det är väl nackdelen med det här sommarjobbet… men det är också den enda nackdelen jag kommer på.

Att skriva är så fantastiskt roligt. Tänk att jag är i färd med att avsluta min tredje – TREDJE! – roman snart och att jag har fått ihop en löst sammanhållen serie!

Helst skulle jag ha velat visa er omslaget på en gång, men jag är tvungen att vänta till slutet av sommaren innan det blir officiellt och jag kan dela det som jag vill. Tills dess kan jag i alla fall lova er att om ni gillade de två första, kommer ni tycka om även det tredje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: