, , , ,

Väntan och research

Om du har tänkt bli författare behöver du ha ett stort tålamod. Det är nämligen väldigt mycket väntan förknippat med att skriva en bok. Ibland väntar jag på att få inspiration till att skriva, men för det mesta väntar jag på andra personer. Att någon ska återkoppla på min text (testläsare, skrivvänner, redaktör och förläggare). Många gånger väntar jag också på att få visa eller berätta något. Just nu håller förlaget på att göra vårkatalogen där Svarta vingar presenteras, och jag kan knappt bärga mig för att få visa omslaget för er! Jag har också sett omslaget till Nattens färger som kommer som pocket om en månad. Det blir också jättefint och nu är det nära!

Det bästa sättet att fördriva tiden tycker jag är att skriva. Den senaste veckan har jag skrivit 3000 ord på min femte bok så att den nu uppgår till ca 16 000 ord (av totalt 100 000 som jag tänker att den ska bli), vilket jag är nöjd med. Jag är fortfarande i uppstartsfasen och jobbar med synopsis och stora penseldrag, som inte alltid går att fästa på papper och mätas i ”ett klart kapitel”. Arbetet i det här läget består alltså av många timmar som inte avspeglar sig i att texten växer snabbt. Ibland måste jag påminna mig själv om att det också är jätteviktigt. Jag har en tendens att glömma bort det och tycka att jag inte gör någonting eftersom det är svårt att mäta. Det är så mycket lättare att klappa sig själv på axeln när skrivandet rullar på och det går att beta av varje 10 000-ordsgräns som mil på en motorväg.

Research är också en jättebra sak att sysselsätta sig med under vänteperioder. Den femte boken är jag som sagt fortfarande i början av och håller på att läsa in mig på ämnet. Jag har köpt böcker, både nyskrivna men även gamla på Bokbörsen (att läsa samtida böcker från tiden du skriver om är ett tips från coachen), och har lånat några romaner på biblioteket. Ett sådant svep gör jag alltid inför en ny bok, jag tycker om att skaffa mig en stabil faktagrund att stå på och även läsa hur andra skönlitterärt har beskrivit samma tid eller ämne som jag. Ju längre in i arbetet jag kommer, desto mindre skönlitterära alster läser jag. Istället blir det då fokus på specifika detaljer – där är jag nu med fjärde boken. De senaste veckorna har jag fått tillgång till en mängd källmaterial, både digitala och över hundra år gamla tidningsklipp. Det ska bli ”grädde på moset” i form av värdefulla detaljer som kan ge tyngd till texten. Det är lite som att stå på kanten av en bassäng och vänta på att få dyka ner i den. Spännande att se vad jag kan gräva fram för användbart ur detta…

Alla stadier med att skriva en bok har sin tjusning och när man som jag jobbar med flera böcker parallellt har jag förmånen att få ”vara överallt” samtidigt – mina olika texter befinner sig ju alltid olika långt fram i skapandeprocessen. Det är kanske bara väntan som jag har lite svårt att se det roliga i…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: