Det här är Helga

Det här är min nästa romans huvudperson, Helga Fägersköld. Ja, vi har samma efternamn, och ja, hon har funnits på riktigt.

Helga föddes 103 år före mig, 1871, och dog 1958. Hon var kusin till min mans morfars farfar. Jag har aldrig träffat henne, men ändå är hon högst levande inom släkten. Utan gissning är hon nog den mest omskrivna Fägerskjöldaren genom tiderna, även om flera säkert skulle önskat att det inte förhöll sig så. Och nu ska det alltså bli ännu en bok om henne. Ja, du läste rätt. Ännu en. Den första boken som byggde på henne och det uppmärksammade rättsfallet hon figurerade i kom ut 1948 och hette ”Dramat på Broxvik” av advokaten Yngve Lyttkens (boken finns nyutgiven och även som ljudbok – kolla in här). Den försökte ge en objektiv bild av rättegången och de inblandade. Min bok är en roman, ingen biografi, men den tar utgångspunkt i verkligheten och följer fallet och andra händelser i Helgas liv på ett historiskt korrekt sätt. Utöver det har jag själv broderat ut andra inslag i den. Vill man sätta en etikett skulle jag nog säga att den har drag av exofiktion (här kan du läsa mer om vad det innebär).

Det här projektet har länge varit mitt hjärtebarn. Från början hade jag ambitionen att skriva rent biografiskt – Helgas liv hade nog med spännande inslag för att fylla flera böcker – men jag kände mig snart ganska bakbunden av det. Jag är ju ändå en författare som är van vid att få hitta på egna karaktärer och fantisera ut handlingar! Därför blev det det här mellantinget som dock känns långt ifrån en halvmesyr, jag tycker det får med sig det bästa av både verkligheten och det uppdiktade.

I och med den här boken byter jag förlag och går till Norstedts. Just nu håller min nya förläggare på att få in förslag på omslag och person till inläsning. I höst kommer jag jobba med redigering av boken och i mars 2023 är det tänkt att En väv av lögner ser dagens ljus!

Tanken är att jag i ett antal inlägg kommer att presentera Helga och hennes värld här på hemsidan. Jag hoppas ni blir nyfikna på att läsa mer om denna märkliga kvinna!

2 svar till “Det här är Helga”

  1. Men åhhh vad otroligt spännande! Jag är så imponerad av din talang och ditt skrivande. Ser så mycket fram emot att träffa Helga. Kanske ska lyssna på Dramat på Broxvik så länge.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: