”Vad handlar din kommande bok om?”

Den vanligaste frågan jag får just nu är vad min nya bok, En väv av lögner, handlar om. Här kommer ett svar som jag hoppas får dig att härda ut i två månader till innan boken landar in på hyllorna hos Sveriges bokhandlare.

Jag brukar säga att det är berättelsen om en giftmordsrättegång i slutet av 1800-talet där min mans avlägsna släkting, Helga Fägersköld, var en av parterna. Men egentligen handlar den om så mycket mer. Jag tycker den berör många tidlösa problem och utmaningar som till exempel när livet tar en vändning som man inte alls är förberedd på, eller vad som kan hända bara för att man låter tungan slinta en gång. I flera sammanhang har jag använt uttrycket att Helga utlöste en lavin, trots att hon egentligen bara hade för avsikt att kasta en snöboll.

Baserad på en sann historia, står det på omslaget, och många undrar om allt som står i boken är sant. Nej, det är det inte. En kort tid när jag började skriva boken hade jag som ambition att den skulle bli biografiskt korrekt, men jag släppte det rätt snabbt då Helgas liv hade så många luckor där jag ändå hade blivit tvungen att spekulera i vad som hände. Jag har bytt ut karaktärer, gett både personer och platser nya namn och låtit händelser få en annan utgång än i verkligheten. Ändå hoppas jag att kärnan i boken – hur jag beskriver Helga och den vånda hon måste ha känt – kommer att kännas trovärdig och upplevas som autentisk.

Som ni förstår är den här boken helt fristående från mina tre tidigare, som har utspelat sig vid tid för andra världskriget. Det är också en vanlig fråga, om den hänger ihop med de andra, och nej, det gör den alltså inte på något sätt.

Den 25 april kommer boken som redan nu går att bevaka i flera nätshoppar.

(Bilden som illustrerar inlägget är från Göteborg 1895 och visar ångbåten SS Romeo, vilken Helga åkte till Hull med 1899 innan hon tog en atlantångare till Amerika.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: