,

Ny bok på gång

Inte hinner det gå särskilt långt från det att ett manus går till tryck förrän jag skriver på nästa. Faktum är att jag brukar ha igång två manus samtidigt, ett i slutfasen och ett i uppstartsfasen. Så var det även denna gång, även om det nyare manuset fick stå tillbaka mer än det brukar för det som börjar bli klart. Jag ska inte gå in på varför det blev så den här gången, men nu är jag i alla fall och skriver på riktigt på det som ska bli min femte bok.

Jag har redan hintat på Instagram att den kommer handla om en svensk, kvinnlig pilot, eller aviatris som man sa på den tiden som historien utspelar sig (1928-1937). Titeln är inte spikad än, men boken är tänkt att komma ut hösten 2024. Tills dess har jag nog kommit på vad den ska heta också! Hittills har jag skrivit lite mer än hälften på den och jag gör fortfarande research, vilket är en stor del av jobbet i början av ett skrivprojekt.

Det är inte första gången jag säger det, men verkligheten överträffar alltid dikten. Jag har samlat information och läst en hel del av och om kvinnliga pionjärer inom flyget. För någon vecka sedan kom det dock upp ett filmklipp på Instagram som gjorde mig helt knockad. Jag hade tänkt att min huvudperson Amanda skulle få göra lite ”farliga saker” som loops, rolls och spins i luften och dessutom ha en förkärlek för att flyga under broar, men det känns som en mild västanfläkt mot vad en verklig person vid namn Gladys Ingle höll på med i USA under 1920-talet.

Gladys var, som enda kvinna, med i en Hollywoodbaserad stuntgrupp som kallade sig 13 Black Cats. De bildades 1924 och bestod av ett dussin män utöver Gladys. De utförde alla möjliga stuntuppdrag som involverade flygplan, bilar och motorcyklar. Bilden visar när tjugosexåriga Gladys tar sig över från ett flygplan till ett annat utan fallskärm eller annan säkerhetsutrustning (det blev det inte lag på förrän 1927). Hon utförde även andra nervkittlande uppdrag som ”wing walks” med ögonbindel och att flytta landningshjul från ett flygplan till ett annat under en flygning. Det var det filmklippet som dök upp hos mig och om ni följer den här länken så hittar ni just den sekvensen i listan.

Jag kände i det ögonblicket att tuffa, banbrytande Amanda plötsligt inte var så tuff eller banbrytande längre. Gladys Ingle levde tills hon blev 82 år, trots sitt farliga levebröd, under en tid när folk inom flygbranschen skadade sig eller omkom nästan rutinmässigt. Som sagt, verkligheten överträffar alltid dikten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

%d bloggare gillar detta: